Tietoa Formula Ford luokasta

Mitä yhteistä on Emerson Fittipaldilla, Jody Scheckterilla, James Huntilla, Nigel Mansellilla, Damon Hillillä, Ayrton Sennalla, Michael Schumacherilla, Mika Häkkisellä ja Kimi Räikkösellä? Formula 1 maailmanmestareita, eikö niin? Oikein, mutta he, ja lukuisat muut formulaykköskuljettajat, ovat myös vuosien varrella pohjustaneet tulevaisuuden menestymisenä oppimalla formula kilpa-autoilun taidot Formula Ford luokassa uransa alkuvaiheissa. Kautta sen lähes 40-vuotishistorian, Formula Ford luokka on kiistattomasti osoittautunut suosituimmaksi formula autoilun aloitusluokaksi, etenkin nuorille kartingista nouseville kuljettajille. Formula Fordeilla kilpaillaan tänäkin päivänä yli 20:ssä maassa eri puolilla maapalloa. Suomessa Formula Fordeilla on kilpailtu jo 25 vuotta.

Luokan teknillisiä sääntöjä on vuosien mittaan kehitelty muuttuvien vaatimusten mukaisiksi, mutta aina vaalien luokan perusperiaatteita, kohtuulliset kustannukset, autojen tasaväkisyys ja turvallisuus. ”Downforcea” lisäävien aerodynaamisten laitteiden (esim. siivet) kielto opettaa kuljettajia säätämään autoa luonnollisten painovoimalakien puitteissa – kriittinen perustaito siirryttäessä suurempiin siivellisiin formuloihin. Tämän päivän Formula Fordit ovat tekniikaltaan, suorituskyvyltään ja turvallisuusvarusteiltaan täysverisiä formula kilpa-autoja joiden huippunopeus radasta riippuen nousee aina 250 km/t. Tästä johtuen Formula Ford luokka on myös hyvin suosittu vähän kokeneempien kuljettajien harrastelija luokka. Euroopan johtavat Formula Ford valmistajat ovat Van Diemen, Mygale, Ray ja Spirit.

Alla linkit aiempien kausien tuloksiin. Viralliset SM tulokset löytyvät AKKn sivuilta. Formula Fordeista Suomessa löytyy myös oheinen Formula Ford historiikki.

2011

FF Ford Malja 2011 kokonaispisteet

Kauden tulokas 2011

FF Zetec- Master 2011

2010 (ensimmäinen Duratec vuosi)

FF Ford Malja 2010 kokonaispisteet

Kauden tulokas 2010

FF Zetec- Master 2010

2009 (sarjaa ajettiin etanolilla – St1 E85)

FF Ford Malja 2009 kokonaispisteet

Kauden Tulokas 2009