Ruotsin autourheiluliitto satsaa Formula Ford luokkaan

Ruotsin autourheiluliitto satsaa täysillä Formula Fordiin Duratec ja Zetec luokissa. Kauden 2013 valmistelut ovat täydessä käynnissä, ja lokakuun 14, 2012, on luokkaan liittyen myös iso koe-ajo tapahtuma Kinnekullassa. Lisätietoa tapahtumasta facebook sivuillamme.

Formel Ford satsar på 2013 med Svenska Bilsportförbundet som partner.

Från 2013 har Formel Ford Svenska Bilsportsförbundets stöd som ett bra alternativ in i formelbilsvärlden.

2012 var det första året det kördes en Formel Fordserie i Sverige på fem år. Återstarten har gett mersmak och flera förare har aviserat att de ansluter till startfältet till nästa säsong.
Svenska Bilsportförbundet ställer sig bakom satsningen på de kostnadseffektiva tävlingsbilarna.

–          Formel Ford ser vi som ett bra alternativ på formelbilsklass i den överblickbara framtiden. Dels är de begagnade bilarna rimligt billiga att köpa och dels är driftskostnaderna förhållandevis låga, säger Racingutskottets ordförande Claes Elofsson.

Formel Ford körs med bilar försedda med rörram och med standardbetonade motorer.
Det som skiljer bilarna mot de flesta andra formelbilsklasser är att de saknar vingar bak och fram.

–          Det gör att det finns ganska begränsat med inställningsmöjligheter vilket gör att förarens betydelse för resultaten blir viktigare än teamets kunskap att ställa in bilen säger Peggen Andersson, som tagit initiativet till den nya satsningen på klassen. Man kan mycket väl vinna tävlingar utan att ha någon tidigare erfarenhet från den här typen av bilar bara man är bra på att köra bil!

Formel Ford är den klass som många formelbilsförare startat sin karriär i. Listan på F1-stjärnor som börjat i Formel Ford kan göras lång. Formel Ford är både enklare och billigare att köra än Gokart i de lite högre klasserna.

Det planeras fem tävlingshelger i den svenska cupen för 2013.  En av dessa tävlingar förväntas vara ett NEZ mästerskap. De övriga tävlingarna körs tillsammans med den danska eller den finska serien
För den som tycker att fem tävlingar är för lite i sin satsning kan även köra den Europeiska serien som körs fem helger i juli och augusti. England, Holland och Danmark är några av de länder som serien körs i.

I både den Europeiska och de Nordiska cuperna körs det klasser både för Formel Ford Zetec och Formel Ford Duratec.

–          Zetec är lämplig nybörjarklass då de begagnade bilarna är billiga att köpa in, men är utmärkta att lära sig att köra formelbil i. Kostnaden för att köra Duratec är något högre mest beroende på att bilen är dyrare i inköp påtalar Peggen.

För att fler ska kunna bekanta sig med klassen bjuder klassens promotor,  Peggen Andersson in intresserade förare med team till Kinnekulle Ring Söndagen den 14 oktober för information.

Då finns det också möjlighet för intresserade att prova en Formel Ford Zetec några varv runt den kuperade banan.

För mer information om detta maila Peggen på p@peggen.com.

Speak Your Mind

*