Elias Niskasen kausi käynnistyi Kiinassa

Formula Ford Finland ry:n ensimmäinen stipendikuljettaja Elias Niskanen avasi kautensa Kiinassa AFR 2.0-sarjan ensimmäisessä osakilpailussa Kiinan Zhuhain radalla.

PS Racingin kanssa sopimuksen solminut Elias kävi testaamassa tulevan kauden ajokkiaan jo helmikuussa samalla radalla. Viime viikolla testit jatkuivat tiistaina ja keskiviikkona. Useita muitakin sarjaan lähteviä kuljettajia nähtiin samanaikaisesti radalla, ja päästiin vertaamaan vauhtia myös muihin kuljettajiin.

Formula Fordista hankittu kokemus auton säätämisestä auttoi selvästi haettaessa autoa viimeiseen iskuun ennen viikonlopun kisaa. Testipäivien aikana kierrosajat suhteessa muihin sarjakuljettajiin paranivat joka vedolla. Kaikkia sarjakuljettajia ei kuitenkaan tiistain ja keskiviikon aikana radalla nähty. Torstaina vietettiin välipäivää keskittyen ajoasennon hienosäätöön ja auton katsastukseen. Perjantaina vuorossa oli vielä kaksi testivetoa ennen varsinaisia kisapäiviä.

Kuivalla ajetut testit osoittivat, että yksi kuljettaja (Joey Alders) oli jossain määrin muuta joukkoa edellä, Eliaksen ollessa tiukan haastajaryhmän keulassa hivenen jäljessä. Lauantaiaamu aukeni sateisena ja aika-ajoon lähdettiinkin sadekelin renkailla. Kaikki testit oli ajettu kuivassa kelissä, joten tilanne oli kaikille kuljettajille uusi. Kaksinkertaista Formula Fordin mestaria tilanne ei häirinnyt ja Elias pyyhälsikin välittömästi paalupaikalle oikeuttavaa vauhtia ensimmäisistä kierroksista alkaen.

Punaiset liput keskeyttivät aika-ajon kun vajaa puolet 25 minuutin sessiosta oli ajettu. Eliaksen nimi komeili ykkösenä tässä vaiheessa. Aika-ajon jatkuessa talli ja kuljettaja tekivät päätöksen säästää renkaita ja lähteä radalle vasta aika-ajon loppuvaiheessa. Odotellessa kaksi kilpakumppania paransi aikaansa, ohittaen Eliaksen. Eliaksen lähtiessä uudelleen radalle punaiset liput nousivat kilpakumppanin ulosajon johdosta uudelleen ja Elias joutui palaamaan ratavarikolle ilman aikaparannusta. Vielä yksi mahdollisuus ja sama toistui; taktikointi siis epäonnistui ja tuloksena lauantain finaaliin lähtöruutu 3 ja sunnuntaille 2.

Lauantain finaalissa sade jatkui. Eliaksen lähtö ruudusta kolme onnistui täydellisesti ja hän ampui suoraan kärkeen ensimmäisen kaarteen sisäänmenossa. Kylmillä renkailla Elias vetäisi nopeasti n. kolmen sekunnin eron takana tuleviin, pitäen eron siinä tasaisesti kunnes alkoivat kierroksella jääneiden ohitukset. Näissä kakkosena ajanut paalupaikkamies tavoitti hivenen Eliasta.  Kun 30 minuutin finaalista oli runsas puolet ajettu tuli ulosajon seurauksena Safety Car radalle, kooten joukon kasaan. Safety Carin poistuessa radalta Elias repäisi kylmillä renkaille jälleen nopeasti eron runsaaseen kolmeen sekuntiin pitäen sen varmasti ruutulipulle saakka. Kakkosena maaliin ajaneelle paaalupaikkamiehelle tuomittiin minuutin aikasakko vilppilähdöstä, jolloin kakkoseksi lopputuloksissa noussut kuljettaja jäi Eliaksesta n. 9 sekuntia. AFR2.0-sarja aukesi täten voitolla ja täysillä sarjapisteillä.

Sunnuntain finaaliin lähdettiin kuivassa kelissä ja Elias kakkosruudusta. Lähdössä paalupaikkamies piti paikkansa, Eliaksen seuratessa tiukasti perässä alle sekunnin päässä. Kolmannella kierroksella talli ilmoitti Eliakselle paalupaikkamiestä epäiltävän jälleen vilppilähdöstä ja seuraavalla kierroksella tämä varmistui. Elias siis johti jälleen finaalia, kakkosena ajaneen kuljettajan ollessa jo n. 12 sekuntia takana.  Elias tasoitti vauhtinsa suunnilleen takana tulevan kuljettajan vauhtiin lähtien varmistelemaan finaalivoittoa. Kisan puolessa välissä Eliaksen autosta rikkoutui vaihdelaatikko ja tulossa ollut jättipotti valui Zhuhain radan asfalttiin. Kuskin yrityksistä huolimatta mitään ei ollut tehtävissä ja edessä oli keskeytys ja nolla pistettä toisesta finaalista.

Kaksinkertainen Formula Fordien mestari ja Formula Ford Finland ry:n stipendiaatti osoitti kuitenkin heti ensimmäisessä osakilpailussa nopeutensa erityisesti sadekelillä, mutta myös kuivalla. Tämä herättikin heti runsaasti huomiota alan toimijoiden keskuudessa Aasiassa. Ensimmäisen finaalin voittopisteillä Elias on nyt sarjapisteissä neljäntenä, 17 pistettä sarjajohtajaa jäljessä.

Sarja jatkuu toukokuun loppupuolella Kiinassa Ningbon radalla. Tänne Elias lähtee uudelleen tavoittelemaan jättipottia ja sarjakärkeä.

 

Speak Your Mind

*